[...] mało, hemoglobina (barwnik krwi) nie jest w stanie związać tlenu i dostarczyć go do komórek. Może się tak dziać, jeśli w twojej diecie brakuje żelaza lub gdy jest w niej za dużo substancji, uniemożliwiających jego wchłanianie. Błonnik z warzyw i kasz, taniny z kawy i herbaty, szczawiany ze szpinaku wiążą żelazo w związki nieprzyswajalne dla [...]
[...] ssaków reguluje poziom kwasu moczowego. Nasi wcześni przodkowie również mieli urykazę, ale ponieważ żywili się głównie owocami, nadal byli w stanie jeść wystarczająco dużo fruktozy, aby zapewnić im kluczową energię. Niestety, w epoce miocenu nastąpiło globalne ochłodzenie, które wpłynęło na dostępność owoców, zwłaszcza w chłodniejszych [...]
[...] i owoców. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii i być podstawą zbilansowanej diety. Żółtka jaj zawierają dużo cholesterolu, spożywając jedno jajo dziennie (ok. 50 g) dostarczamy ok. 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienna norma dla osoby dorosłej. Tak więc jest to [...]
[...] potrafiłam nie jeść tygodniami i pić jedynie wodę. Teraz wiem, że byłą to choroba. Przed wizytą u dietetyka jadłam dziennie około 1000/1100 kcal (oczywiście 0 warzyw, dużo przetworzonego jedzenia) i prawdopodobnie to przyczyniło się do pogorszenia stanu tarczycy i rozwoju insulinooporności. ****DIETA**** JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE [...]
[...] śą fizjologiczne podstawy tej głupoty? Nauka zajmująca się odżywianiem ma swoje korzenie w epoce kamiennej, kiedy to samozwańczy experci stwierdzili, że nie ważne co i jak dużo jesz wpływa na to, że tyjesz. Myślę, że Mazel po prostu przepisała jedno z praw termodynamiki. DIETA WEGETARIAŃSKA Sądzisz, że wegetarianie nie jedzą mięsa? Zalezy, kogo [...]
Aby nabrać MASY musisz trzymać się pewnych zasad żywieniowych!!!!! 25 zasad żywienia Jedz odpowiednio dużo Odżywiaj się tak, aby twój organizm otrzymywał nieco więcej niż jest to mu potrzebne do zachowania masy mięśniowej na stałym poziomie. Jeśli robisz zbyt duże przerwy między posiłkami, to istnieje ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, [...]
[...] Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia, ale jest super. A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego sera (biały, żółty i topiony), ryby (smażony łosoś w śmietanie - pycha), kiełbaskę. Zapraszam do dyskusji fachowców i laików o zaletach, wadach i [...]
[...] 20+, ogranicz węgle w diecie to max 100g w dni treningowe i 50g w nietreningowe. Jedz tłuste mięsa i ryby, nabiał i jajka. Unika jak ognia słodyczy i wyrobów z mąki. Zjadaj dużo warzyw i trochę owoców. Staraj się zachować w posiłku przewagę tłuszczy nad białkami. Węglowodany tylko złożone. W dni treningowe(jak radzi Solaros*)zjadaj większość [...]
[...] śą fizjologiczne podstawy tej głupoty? Nauka zajmująca się odżywianiem ma swoje korzenie w epoce kamiennej, kiedy to samozwańczy experci stwierdzili, że nie ważne co i jak dużo jesz wpływa na to, że tyjesz. Myślę, że Mazel po prostu przepisała jedno z praw termodynamiki. DIETA WEGETARIAŃSKA Sądzisz, że wegetarianie nie jedzą mięsa? Zalezy, kogo [...]
[...] Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia, ale jest super. A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego sera (biały, żółty i topiony), ryby (smażony łosoś w śmietanie - pycha), kiełbaskę. Zapraszam do dyskusji fachowców i laików o zaletach, wadach i [...]
[...] komórkach mięśni ciągnie wodę w procesie osmozy - dąży do rozpuszczenia zwiększonego jej stężenia w komórkach. Może to się wiązać z mniejszą produkcją moczu, dlatego należy dużo pić (10-15 szklanek wody), szczególnie w początkowym okresie ładowania, gdzie przez pierwszy tydzień masa wzrośnie z tego powodu o 1-3kg! Po zaprzestaniu suplementacji [...]
[...] może przeszkadzać w nauce technik. Uczeń, który podchodzi do treningów na luzie, jest w stanie w szybszym tempie przyswoić podstawową wiedzę z zakresu BJJ. Osoby, które dużo poruszają się i są elastyczne, w dłuższej perspektywie odnoszą większe sukcesy. Na początku mogą przegrywać podczas sparingów z "siłownikami", jednak z czasem role [...]
[...] Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia, ale jest super. A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego sera (biały, żółty i topiony), ryby (smażony łosoś w śmietanie - pycha), kiełbaskę. Zapraszam do dyskusji fachowców i laików o zaletach, wadach i [...]
[...] produkty mleczarskie) oraz mięso przeżuwaczy (wołowina, wieprzowina, baranina; 2,3-26 mg/g tłuszczu w mleku, 3,1-8,5 mg/g tłuszczu w wołowinie). U przeżuwaczy, spożywających dużo roślin zawierających kwas linolowy, następuje jego przemiana do CLA pod wpływem specyficznego szczepu bakterii, występujących w ich przewodzie pokarmowym, który [...]
[...] osłabienie budowy elementów komórkowych i efektywności przebiegu reakcji biochemicznych Stężenie antyoksydantów oraz enzymów uczestniczących w ich usuwaniu jest dużo niższe w tkance mięśniowej niż w innych narządach np. w wątrobie. Stwarza to niewątpliwą konieczność odpowiedniej suplementacji związków o tych właściwościach, zwłaszcza [...]
[...] brzucha, pośladków i ud. Ten zgromadzony zapas uznajemy za nieestetyczny i nazywamy otyłością. Składniki energetyczne pożywienia to cukry i tłuszcze. Kiedy zjadamy za dużo cukru, jego nadmiar trafia do komórek tłuszczowych. Tutaj przemienia się w aktywną postać glicerolu, przyłącza cząsteczki kwasów tłuszczowych i buduje molekuły tłuszczu [...]
[...] cukru, albo: - pięciu landrynkom - czterem kawałeczkom czekolady - dużemu kęsowi batonika. W normalnym życiu nikt jednak nie zagląda do tabel. Jeśli dziecko je za dużo słodkości, to poznamy to gołym okiem - straci apetyt. Dlaczego większość z nas tak chętnie sięga po słodycze? Bośmy się przyzwyczaili. Słodkości zwykle uświetniają [...]
[...] śą fizjologiczne podstawy tej głupoty? Nauka zajmująca się odżywianiem ma swoje korzenie w epoce kamiennej, kiedy to samozwańczy experci stwierdzili, że nie ważne co i jak dużo jesz wpływa na to, że tyjesz. Myślę, że Mazel po prostu przepisała jedno z praw termodynamiki. DIETA WEGETARIAŃSKA Sądzisz, że wegetarianie nie jedzą mięsa? Zalezy, kogo [...]
[...] osiągają orgazm. Testosteron jest obecny i potrzebny w organiźmie kobiety, jednak do tej pory nie ustalono, jaka jest jego optymalna ilość. Wiadomo, że gdy jest go zbyt dużo, hormon ma działania niepożądane - może powodować procem maskulinizacji polegający na występowaniu u kobiety męskich cech, takich jak obniżenie głosu czy nadmierne [...]
[...] jelit, dlatego przyjmowanie kreatyny - czy wielu innych pigułek lub proszków - tuż przed lub w trakcie treningu może czasem powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Pij dużo wody. Przyjmowanie kreatyny może zwiększyć odwodnienie, dlatego radzimy, by stosując kreatynę jednocześnie zwiększyć spożycie wody do poziomu co najmniej 30ml na [...]